Mýdlo z Aleppa se vyrábí více než 3000 let

Město Aleppo se během času díky válečnému konfliktu proměnilo na suť, ale dříve bylo známé především výrobou mýdla. Pověstné aleppské mýdlo se proto nyní vyrábí v Paříži. Mistr mýdlař Hassan Harastani pokračuje s tradicí míchání olivového a vavřínového oleje, aby vytvořil hluboce hydratující a přírodní čistící prostředek, který si získal své fanoušky po celém světě.

Přibližně 30 kilometrů od jihovýchodu francouzského hlavního města se suší velké kostky mýdel. Hassan Harastani míchá bublající hráškově zelenou směs v obrovském hrnci, zatímco klábosí s podnikatelem Samirem Constantinim. Constantini je vystudovaný lékař, který zahájil dovoz mýdel ze Sýrie v roce 2004 a později začal vyrábět mýdla pod značkou Alepia.

Proces výroby mýdla začíná výběrem a mícháním olejů. Pokračuje schnutím a řezáním a kopíruje krok po kroku rodinnou recepturu datující se více než 3000 let zpět.

„Jsem velice pyšný, že mohu v tradici pokračovat,“ říká Constantini. „Know-how se neztratí a znalost přetrvá navzdory tomu, co se odehrává v Sýrii.“

Mýdlo Alepia má silnou a zdravou vůni po vavřínovém oleji (obsahuje 40 % vavřínového oleje). A protože je přírodní, Syřané s ním myjí třeba dětské oblečení, ale na druhou stranu klidně také koberce.

Mýdla mají zdravé antiseptické účinky, mohou je používat děti nebo lidé s citlivou kůží. Jsou vhodná i pro atopiky, alergiky nebo osoby trpící lupénkou.

Legendární mýdlo z Aleppa zakoupíte na www.alepiacz.cz.